Schoolsupport
Sterrenwerk Techniek daagt de meest begaafde leerlingen uit. In Sterrenwerk Techniek wordt een groot beroep gedaan op de creativiteit van de leerling. Er zijn voldoende pittige onderzoeksmogelijkheden en reële problemen rond de gebruikte technische onderwerpen. Leerlingen denken bijv. na over de werking van apparaten of bouwen hun eigen kermisattractie.
Gedurende alle bouwopdrachten verzamelt de leerling kennis en/of materiaal voor een digitale eindpresentatie. Deze presentatie kan leiden tot klassikale discussie en (zelf)reflectie op de door de leerling gekozen aanpak.
Voor wie is sterrenwerk Techniek geschikt?
Sterrenwerk Techniek is geschikt voor plus- en pluspluskinderen. Dit is zeer pittig en uitdagend materiaal. Begaafde kinderen van 8 t/m 12 jaar kunnen hier urenlang mee aan de slag.
Waaruit bestaat sterrenwerk Techniek?
De serie is opgebouwd uit:
- 2 werkboekjes voor groep 4, 5 en 6: Transport en beweging en Bouwen en constructies.
- 2 werkboekjes voor groep 6, 7 en 8: Transport en beweging en Elektriciteit en beweging.
SLO criteria voor leermiddelen hoogbegaafden
In de werkboekjes wordt naast techniek ook aandacht besteed aan taal, rekenen en informatie zoeken. Uiteraard binnen de context van het onderwerp. Deze vakoverstijgende aanpak is één van de SLO-criteria voor lesmateriaal voor hoogbegaafden.
Hulpkaarten en materialen van Fischer Technik School, Lego en andere materialen.
In de werkboeken staan geen uitgewerkte bouwtekeningen met bijvoorbeeld Fischer Techniek of LEGO. Deze keuze hebben wij bewust gemaakt, omdat het materiaal uitdagend dient te zijn en niet uit ‘nabouwen van modellen’ moet bestaan. De opzet is daarom zo dat u zelf bepaalt met welke materialen leerlingen bouwen.
Bij elk werkboek bestaat een hulpkaart om leerlingen te ondersteunen bij het experimenteren bij de opdrachten. Op een hulpkaart staan de belangrijkste bouwkenmerken uit een werkboek. Zoals bepaalde overbrengingen (tandwielen, ketting, wormwiel, kroonwiel) en bepaalde constructies (boog, driehoek).