RekenXL
Rekenbegaafde kinderen hebben iets nodig waar ze écht moeite voor moeten doen. De serie RekenXL van Malmberg biedt een complete aanpak voor groep 3 t/m 8 met pittige rekenwiskundige projecten voor een heel schooljaar. Met RekenXL lopen kinderen misschien voor het eerst tegen de grenzen van hun talent aan. En juist daar leren ze van!
Complete aanpak met projecten voor een heel schooljaar
RekenXL is geen verzameling losse opgaven, maar is als een samenhangende methode uitgevoerd. Elk leerjaar biedt ruimte voor 8 projecten van 4 weken. De XL-kinderen kunnen de projecten zelf of met elkaar kiezen. Bijvoorbeeld een verdiepend vervolgproject met moeilijkere opdrachten over hetzelfde onderwerp of juist een project over iets nieuws. Elk project heeft een vaste opbouw. De kinderen werken steeds naar een eindopdracht toe, die ze voor de hele klas presenteren.
Rekenwiskundige talentontwikkeling in het basisonderwijs ('leerkuil')
Met RekenXL breng je wiskunde in jouw basisschoolklas. De rekenwiskundige opdrachten dagen de kinderen zelfs zó uit, dat ze het misschien voor het eerst van hun leven willen opgeven. Maar met twee leerkrachtgebonden momenten in de week zorg jij ervoor dat deze kinderen doorzetten en uit hun ‘leerkuil’ omhoog klimmen. Deze waardevolle leerervaringen nemen ze de rest van hun leven mee.
Ook voor reken-plusklassen én groep 3
RekenXL is makkelijk in de klas te organiseren naast de reguliere rekenmethode. De extra instructie is minimaal: slechts 2 x 10 minuten per week. De projectmatige opbouw maakt RekenXL ook heel geschikt voor reken-plusklassen. De kinderen maken de opdrachten zelfstandig of met elkaar. Uniek is het materiaal voor groep 3. Vanwege het leesniveau in deze groep is het aanbevolen om de projecten pas na de kerstvakantie in te zetten. In plaats van een eindopdracht doen de XL-kinderen in groep 3 een startactiviteit met de hele klas!
Kerndoelen
- Kerndoel 23: de leerlingen leren wiskundetaal gebruiken.
- Kerndoel 24: de leerlingen leren praktische en formele rekenwiskundige problemen op te lossen en redeneringen helder weer te geven.
- Kerndoel 25: de leerlingen leren aanpakken bij het oplossen van rekenwiskundeproblemen te onderbouwen en leren oplossingen te beoordelen.